START

NIEUWS

ARTIKELEN

SECRETARIAAT

ORGANISATIE

TICKETS

ACCOMODATIE

OFFICIALS

PROGRAMMA

PERSINFORMATIE

HISTORIE WK

RECORDS

DEELNEMERS

UITSLAGEN

GEWEST HEDMARK

NSF

ISU


E-MAIL

TOERISTISCHE INFORMATIE

LAATSTE UPDATE:
23.10.07 11:05
WEBMASTER:
GUNNAR NYGÅRD

 

 

NIEUWS


Live-uitslagen
Links naar de live-uitslagen zijn te vinden op de website van de Noorse Schaatsbond.

Loting zondag
500m dames | 500m heren
 
Met stip op 1!
De Witrussische schaatsster Anzjelika Kotjuga was vorig jaar 17e op de eerste 1000 meter van het WK Sprint. Dit jaar stond ze op de hoogste trede van het podium. Hoewel ze in de laatste wereldbekerwedstrijden een paar goede kilometers heeft gereden, kwam de winst van Kotjuga zelfs voor de trouwste schaatsfans als een verrassing.

200 vrijwilligers
Het merendeel van de 200 vrijwilligers die de toeschouwers, de VIP's, de media, de schaatsers en de coaches bijstaan, zijn geworven via Vikingskipets Venner – de Vrienden van het Vikingschip –, een organisatie die na de Spelen van 1994 is opgericht om te zorgen voor een leger vrijwilligers voor de vele evenementen in de beroemde hal. Veel van de vrijwilligers helpen al geregeld mee sinds het WK Allround van 1993.

De bisschop is een schaatsfan

Onder de vele toeschouwers in het Vikingschip dit weekend bevindt zich ook de bisschop van Hamar, Rosemarie Köhn. Van haar is bekend dat zij een groot schaatsfan is. Verder zijn in het stadion aanwezig de gouverneur van de provincie Hedmark, Sigbjørn Johnsen en de de burgemeester van Hamar, Einar Busterud. Tijdens de loting vrijdagavond in het nieuwe stadhuis van Hamar verwelkomde de burgemeester ook ISU-vertegenwoordigers, teambegeleiders en andere gasten. 

Media-invasie
Meer dan 200 vertegenwoordigers van de media zijn geaccrediteerd voor het WK Sprint. De perstribune is bijna net zo vol als tijdens de Olympische Spelen van 1994. De overweldigende interesse van de media wijst op een pre-Olympische koorts 20 dagen voor aanvang van de Spelen in Salt Lake City. 
 

Beste schaatsvrienden!
Hamar is onlosmakelijk verbonden met de schaatssport door een traditie van meer dan honderd jaar. Het eerste internationale kampioenschap in Hamar (het EK) werd georganiseerd op het ijs van het Mjøsa-meer in 1894. In 1895 werd het eerste wereldkampioenschap georganiseerd op dezelfde plek. Sindsdien zijn verscheidene Europese en wereldkampioenschappen in Hamar gehouden. Eerst op het Mjøsa-meer, daarna in het beroemde Hamar Stadion, en de laatste jaren in onze moderne nationale schaatshal, het Vikingschip.

Voor onze Nederlandse schaatsvrienden is het misschien interessant om te weten dat de Nederlandse kampioenschappen vanaf 1954 jarenlang in Hamar zijn gehouden. Beroemde namen als Kees Broekman, Gerhard Maarse, Wim de Graaf en Henk van der Grift hebben in Hamar Nederlandse titels behaald.

Zo'n traditie schept verplichtingen. Het gewest Hedmark heeft bijna twee jaar gewerkt om ervoor te zorgen dat het WK Sprint 2002 niet onder zal doen voor kampioenschappen uit onze rijke geschiedenis.

Met gepaste trots verwelkom ik onze schaatsvrienden van heinde en verre bij dit WK in Hamar. Dit keer zullen 's werelds snelste mannen en vrouwen, de sprinters, uitmaken wie van hen in deze schaatsstad tot kampioen gekroond zal worden.

Ik wens alle deelnemers veel geluk!

Per H. Nordby,
v
oorzitter Gewest Hedmark

Groet van de Noorse Schaatsbond


- We kijken ernaar uit!

"Ons doel is om het beste internationale toernooi ooit in het Vikingschip te organiseren," zegt Per Nordby, voorzitter van het gewest Hedmark en coördinator in het organisatiecomité van het WK Sprint. De verschillende subcomités zijn druk bezig met de voorbereidingen. De zeer ervaren staf kijkt ernaar uit om in januari de beste sprinters van de wereld te mogen ontvangen.

 

Shimizu staat er
Shimizu staat er Tijdens de skeelershow in Hamar in augustus kreeg de "oude" Noorse sprintkoning Frode Rønning de eer een standbeeld te mogen onthullen van 's werelds beste sprinter aller tijden, Hiroyasu Shimizu uit Japan. Tijdens het WK Sprint zal Shimizu overigens de schaats-Oscar van dit jaar uitgereikt krijgen. Met bijna 2000 toeschouwers in de Strandgate was de skeelershow een groot succes. Wieteke Cramer (op de foto met Annette Tønsberg) en Petter Andersen wonnen de finales.

Lees meer in SkøytespoRT (Noors)
 
 

WK-speldje te koop
Grijp je kans om het WK-speldje te kopen, dat in een beperkte oplage is geproduceerd. Het speldje kost 30 kronen (ca. 3,75 euro) en is te koop in het Vikingschip of te bestellen per e-mail (minimaal 10 stuks; prijs exclusief porto- en rembourskosten). Bestel hier!

BESTEL HIER!
 
 
Nóg een WK in Hamar
De schaatsinteresse van de wereld is niet alleen in januari op Hamar gericht. In maart organiseren Storhamar IL en de Noorse  schaatsbond het WK kunstrijden voor junioren in de Olympische hal in Hamar, de Nordlyshall.

Website WK kunstrijden
 

 

Hit Counter